Oferta prawdziwego chleba

Szeroka oferta tradycyjnego pieczywa

Nasza oferta

Prawdzie tradycyjne chleby

Chleb żytni

Chleb 100% żytni jest bogatszy w błonnik od chleba żytniego z mlekiem, ma też niższy indeks glikemiczny. W każdym bochenku znajdziemy cynk, fosfor, magnez, wapń i inne mikroelementy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Chleb 100% żytni nie nadaje się dla osób z celiakią ponieważ mąka żytnia zawiera gluten. W naszej ofercie znajduje się też chleb 100% żytni mini o wadze 0,7 kg .

Składniki:

mąka żytnia, zakwas: (mąka żytnia, woda), woda, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1002 kJ/236 kcal
  • Tłuszcz 0,57 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
  • Węglowodany 52 g
  • w tym cukry 6,3 g
  • Błonnik 2,3 g
  • Białko 4,6 g
  • Sól 2,6 g

Masa netto: 1.2 kg

Kod kreskowy: 5903240256037

Chleb żytni z mlekiem

Chleb żytni z mlekiem jest bogaty w błonnik i ma wiele wartości odżywczych. W każdym bochenku znajdziemy cynk, fosfor, magnez, wapń i inne mikroelementy, zwłaszcza witaminy z grupy B. Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż mąka pszenna. Miękisz chleba żytniego z mlekiem jest bardziej zbity i nie rośnie tak wysoko jak zwykłe pieczywo na bazie pszenicy. W składzie chleba żytniego z mlekiem znajdziemy mąkę pszenną oraz mleko krowie. Biorąc pod uwagę fakt, że mąka żytnia zawiera gluten, chleb żytni z mlekiem nie nadaje się dla osób z celiakią. Chleb żytni z mlekiem wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, mleko krowie, mąka pszenna, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1012 kJ/239 kcal
  • Tłuszcz 0,73 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
  • Węglowodany 52 g
  • w tym cukry 5,9 g
  • Błonnik 2,2 g
  • Białko 4,9 g
  • Sól 2,5 g

Masa netto: 1.2 kg

Kod kreskowy: 5903240256013

CHLEB GRYCZANY

Chleb gryczany na zakwasie żytnim ma szarobrązowy kolor i charakterystyczny lekko goryczkowy smak. Zaletą chleba gryczanego jest niski indeks glikemiczny. Zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku oraz żelaza. Mąka gryczana nie zawiera glutenu. Chleb gryczany zalecany jest w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości. Chleb gryczany pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, ułatwia proces przemiany materii. Przeciwutleniacze znajdujące się w gryce mogą zapobiec rozwojowi chorób nowotworowych oraz wspomóc leczenie stanów zapalnych. Związki obecne w mące gryczanej korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego.

Składniki:

mąka gryczana, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 814 kJ/192 kcal
  • Tłuszcz 0,59 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,06 g
  • Węglowodany 45 g
  • w tym cukry 1,8 g
  • Błonnik 0,68 g
  • Białko 1,3 g
  • Sól 2,3 g

Masa netto: 0.75 kg

Kod kreskowy: 5903240256099

Chleb orkiszowy

Orkisz jest starożytną i zdrowszą odmianą pszenicy. Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin A, E, D oraz składników mineralnych. Korzystnie wpływa na liczne funkcje naszego organizmu. Chleb orkiszowy zawiera gluten i nie jest wskazany dla osób cierpiących na celiakię.

Składniki:

mąka orkiszowa, zakwas: (mąka żytnia, woda), woda, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1062 kJ/251 kcal
  • Tłuszcz 1,4 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,27 g
  • Węglowodany 51 g
  • w tym cukry 4,1 g
  • Błonnik 3,9 g
  • Białko 6,6 g
  • Sól 1,9 g

Masa netto: 0.75 kg

Kod kreskowy: 5903240256068

CHLEB AMARANTUSOWY

Chleb amarantusowy na zakwasie żytnim jest bogaty w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy B oraz cenne minerały, przede wszystkim fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Z powodzeniem mogą go spożywać osoby z miażdżycą oraz z cukrzycą ponieważ mąka amarantusowa posiada niski indeks glikemiczny.

Składniki:

mąka amarantusowa, woda, zakwas (mąka żytnia, woda), sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 791 kJ/188 kcal
  • Tłuszcz 2,7 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,66 g
  • Węglowodany 31 g
  • w tym cukry 2,3 g
  • Błonnik 5,4 g
  • Białko 7,1 g
  • Sól 1,9 g

Masa netto: 0.7 kg

Kod kreskowy: 5903240256112

Chleb żytni z siemieniem

Chleb żytni z siemieniem w swoim składzie zawiera mąkę pszenną oraz mleko krowie. Właściwości zdrowotne siemienia lnianego wynikają z obecności błonnika, lignanów i kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane cechuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, poprawia trawienie, wygląd skóry, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspiera równowagę hormonalną, zwalcza komórki rakowe i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, siemię lniane, mleko krowie, mąka pszenna, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1200 kJ/285 kcal
  • Tłuszcz 6,1 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,62 g
  • Węglowodany 48 g
  • w tym cukry 5,2 g
  • Błonnik 5,3 g
  • Białko 6,8 g
  • Sól 2,5 g

Masa netto: 1.15 kg

Kod kreskowy: 5903240256020

Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy charakteryzuje się dużo większą zawartością błonnika oraz innych wartości odżywczych, witamin oraz składników mineralnych, takich jak żelazo lub magnez. Dzięki dużej zawartości błonnika chleb żytni razowy wspomaga pracę naszych jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas: (mąka żytnia, woda), mąka razowa, woda, mąka pszenna, mleko krowie, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1070 kJ/252 kcal
  • Tłuszcz 0,73 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,21 g
  • Węglowodany 55 g
  • w tym cukry 6,4 g
  • Błonnik 2,4 g
  • Białko 5,2 g
  • Sól 2,2 g

Masa netto: 1.2 kg

Kod kreskowy: 5903240256051

Chleb żytni razowy z ziarnami

Chleb żytni razowy z ziarnami jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, ponadto zawiera wysokie ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, selenu i żelaza. Zawartość siemienia lnianego, słonecznika oraz płatków owsianych w tym chlebie powodują, że jest on zdrowym, smacznym i wartościowym pieczywem.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas: (mąka żytnia, woda), woda, mąka razowa, mąka pszenna, mleko krowie, sól, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1109 kJ/262 kcal
  • Tłuszcz 2,3 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,36 g
  • Węglowodany 53 g
  • w tym cukry 5,9 g
  • Błonnik 3,0 g
  • Białko 5,8 g
  • Sól 2,3 g

Masa netto: 1.1 kg

Kod kreskowy: 5903240256044

CHLEB ŻYTNI Z ŻURAWINĄ

Chleb żytni z żurawiną ma charakterystyczny, cierpko-słodki smak. W owocach żurawiny znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Najistotniejsze z nich to antyoksydanty, głównie w postaci witamin C i E, a także błonnik pokarmowy. Poza błonnikiem i witaminami owoce te zawierają garbniki i flawonoidy, które wspomagają profilaktykę chorób układu moczowego. Flawonoidy chronią przed rozwojem nowotworów, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, opóźniają procesy starzenia się skóry, pozytywnie wpływają na pracę narządu wzroku i przyczyniają się do zahamowania rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, żurawina, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 893 kJ/211 kcal
  • Tłuszcz 0,47 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15 g
  • Węglowodany 47 g
  • w tym cukry 11 g
  • Błonnik 2,2 g
  • Białko 3,5 g
  • Sól 2,0 g

Masa netto: 0.7 kg

Kod kreskowy: 5903240256075

CHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI I SEZAMEM

Pestki dyni są źródłem witamin i minerałów, w tym cynku. Zawierają fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci a także pobudzają przemianę materii. Pestki dyni są bogactwem witaminy E, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, witaminy A, witaminy C oraz witaminy D. Witaminy zawarte w pestkach dyni zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego wspomagającym tym samym leczenie nerek. Spożywanie pestek dyni zwalcza skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków. Natomiast nasiona sezamu zawierają witaminy: witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę E oraz duże ilości związków mineralnych. Dzięki dużej zawartości błonnika sezam pozytywnie wpływa na pracę jelit. Ponadto wspomaga leczenie zaparć oraz reguluje układ trawienny. Sezam jest bogatym źródłem wapnia. Podsumowując chleb żytni z pestkami dyni i sezamem jest bogatym źródłem witamin i minerałów.

Składniki:

mąka żytnia, woda, zakwas (mąka żytnia, woda), sezam łuskany, pestki dyni, sól.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 886 kJ/211 kcal
  • Tłuszcz 4,1 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g
  • Węglowodany 30 g
  • w tym cukry 3,4 g
  • Błonnik 2,5 g
  • Białko 5,5 g
  • Sól 1,5 g

Masa netto: 0.75 kg

Kod kreskowy: 590324025600

CHLEB ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ i SŁONECZNIKIEM

Czarnuszka okazuje się nieoceniona w profilaktyce wielu chorób, między innymi cukrzycy, osteoporozy czy nowotworów. Broni organizm również przed bakteriami, pasożytami, grzybami, wirusami i toksynami. Badania wykazały, że czarnuszka reguluje ciśnienie krwi, jak również obniża poziom cukru we krwi.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, słonecznik, czarnuszka.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 791 kJ/187 kcal
  • Tłuszcz 1,9 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,26 g
  • Węglowodany 37 g
  • w tym cukry 4,3 g
  • Błonnik 2,8 g
  • Białko 4,1 g
  • Sól 0,26 g

Masa netto: 0.8 kg

Kod kreskowy: 5903240256150

Chleb żytni z kozieradką

Kozieradka wykazuje szereg cennych właściwości, wspierających organizm na wielu poziomach. Przyjmowana w postaci doustnej wspomaga procesy trawienne, w tym niweluje wzdęcia, pobudza apetyt, a także zmniejsza stany zapalne błony śluzowej żołądka. Nasiona kozieradki wzmagają laktację u kobiet karmiących piersią. Spożywanie kozieradki obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Składniki:

mąka żytnia, zakwas (mąka żytnia, woda), woda, sól, kozieradka.

Specyfikacja produktu:

  • Wartość odżywcza w 100 g
  • Wartość energetyczna 1200 kJ/285 kcal
  • Tłuszcz 6,1 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,62 g
  • Węglowodany 48 g
  • w tym cukry 5,2 g
  • Błonnik 5,3 g
  • Białko 6,8 g
  • Sól 2,5 g

Masa netto: 0.75 kg

Kod kreskowy: 5903240256167

Scroll to Top